Galerija

Otvorenje Male sale

4. veljače 2022.

Mala sala (tragično nestalog) Kluba Uljanik, bio je prostor u koji se zalazilo u bijegu od gužve i uvijek istih pop beatova, u kojem su se vodile rasprave na šanku koje nisu imale zaključka (a nismo ga ni tražili), mjesto u kojem naizgled nije bilo ničega, ali se u njemu uvijek nešto događalo. Iz želje za mjestom koje će nam pružiti isti osjećaj sigurnosti i spontanosti, u okviru Kluba&knjižare Giardini 2, mi smo ponovno stvorili Malu salu. Nekoliko stolova, dobra mjuza, knjige koje nisu samo scenografija, društvene igre nadohvat ruke, pogled iznad krošanja.

Boris Dežulović i Bili libar na Velikom Brijunu

23. kolovoza 2022.

U atriju Etnografskog muzeja na Velikom Brijunu održana je istarska premijera nove knjige Borisa Dežulovića “Bili libar – knjiga priča o nogometu, Hajduku, ljubavi i životu“. Pitate li Borisa Dežulovića, po svoj prilici slagat će vam da Bili libar nije, barem dijelom, i knjiga o Borisu Dežuloviću. Pitate li nas, Bili libar je knjiga o ljubavi i vječnom životu. Razgovor o ljubavi prema nogometu, odrastanju i mitovima koji nas prate kroz život vodili su Boris Dežulović, Aleksandar Holiga, Nenad Marijanović dr. Fric i Rade Šerbedžija.

©Matija Kasaić (Ulysses Teatar)

Sanjin Španović: Zeko – Biografija Velimira Zajeca

21. lipnja 2022.

Sanjin Španović, nekadašnji publicist i novinar, u klubu i knjižari Giardini 2 medijima je predstavio plod svog dugotrajnog istraživačkog podhvata, biografiju Velimira ZajecaZeko” (Studio Moderna). Knjiga donosi nevjerojatnu priču o legendi zagrebačkog Dinama i grčkog Panathinaikosa koji je omiljen u svim dijelovima Hrvatske, ali i susjednim državama. Prati Zajeca od njegovih početaka i odrastanja preko igračkih uspjeha, ali i neuspjeha u reprezentaciji Jugoslavije, do njegovih trenerskih i direktorskih dana, kao i zasluga u priznavanju Hrvatske od strane Grčke i udaranju temelja prvoj utakmici Hrvatske protiv SAD-a.

Olja Savičević-Ivančević: Divlje i tvoje

31. kolovoza 2020.

Na terasi caffe bara „Dvojka“, svestrana književnica Olja Savičević Ivančević predstavila je svoju novu zbirku poezije „Divlje i tvoje“ (Fraktura). U zbirci poezije „Divlje i tvoje“ Olja Savičević Ivančević nesputano progovara o strahu od svijeta, o nesigurnoj egzistenciji, međuljudskim odnosima, ženskosti i feminizmu. Neizostavna nit vodilja poetskih iskaza Olje Savičević Ivančević jest hrabrost bivanja prisutnim i neotuđiva želja za očuvanjem bliskosti s divljim i neukrotivim u sebi. Razgovor o pisanju, književnosti, svijetu i feminizmu s Oljom Savičević Ivančević vodila je Nevena Trgovčić.

Priča o koronavirusu – Leo Rafolt: Virus in Fabula

24. kolovoza 2020.

Teatrolog i teoretičar Leo Rafolt razgovarao je s Nevenom Trgovčić o svojoj novoj knjizi “Virus in fabula” (MeandarMedia). U knjizi Virus in fabula, Leo Rafolt iz različitih rakursa promatra situaciju nastalu oko koronavirusa. Maša Kolanović u osvrtu na knjigu napisala je: „Iako se trendovi mijenjaju, donekle je rijedak slučaj da se znanstvenici društveno-humanističkih usmjerenja hvataju u koštac s vrućom stvarnošću i to na način da paralelno s pojavom nekog fenomena nikne cijela monografija o tom fenomenu“.

Poetska večer s Monikom Herceg

17. kolovoza 2020.

Zamijećena gošća prošlogodišnjeg, 25. Sa(n)jam knjige u Istri, ponovno nas je posjetila u Puli, s novom knjigom, novim pjesmama. Monika Herceg, jedna od najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnikinja, razgovarala je s Nevenom Trgovčić o svojoj novoj pjesničkoj zbirci„Vrijeme prije jezika“. Između ostalih pjesama iz knjige, čuli smo i onu koju već znamo napamet: “Bila sam prizemljena ptica/ i tako će biti dok se ne pretvorim u točku/ koja ne razumije/ kako stati sama u sebe,/ tražeći uvijek način/ da probije tkivo/ i počine u tebi/ kao zalutali metak“. Razgovor je vodila Nevena Trgovčić.

Borna Vujčić: Od prvog čina – 20 godina kazališta Ulysses

12. kolovoza 2020.

Ciklus književnih događaja na ljetnoj literarnoj pozornici Kluba-knjižare Giardini 2 na terasi caffè-a „Dvojka“ nastavljamo promocijom koja slavi 20 godina kreativnosti, upornosti i izdržljivosti jednog od najosebujnijih festivala u regiji – Kazališta Ulysses. Nakon premijere na Brionima, prvi predstavljamo knjigu „Od prvog čina: 20 godina kazališta Ulysses“ mladog dramaturga i pisca Borne Vujčića. Razgovor s Bornom Vujčićem vodila je Magdalena Vodopija.

Nenad Marjanović Dr. Fric: Topnički dnevnici – Punk (Pula nakon korone)

3. kolovoza 2020.

Razgovor s Nenadom Marjanovićem dr. Fricom o njegovoj britkoj i autoironičnoj knjizi Topnički dnevnici – PUNK (Pula nakon korone) na ljetnoj literarnoj pozornici Kluba-knjižare Giardini 2 vodila je odlična poznavateljica kulture i kulturnih strujanja, Paola Orlić. Topnički dnevnici – PUNK (Pula nakon korone) vjerojatno je prva i jedina knjiga u cijelosti napisana (bolje rečeno natipkana) na mobitel. Napisana u periodu od 13. ožujka do 13. svibnja 2020. godine, svojevrsni je intimni zapis autorovih razasutih misli ili zbir reminiscencija o događajima, institucijama i pojedincima iz prošlosti.

Jasna Jasna Žmak: One stvari i Lana Pukanić: Tinejdžerke i drugi monstrumi

29. srpnja 2020.

Ciklus književnih promocija na ljetnoj literarnoj pozornici Kluba-knjižare Giardini 2 na terasi Caffea Dvojka nastavljamo s feminističkim temama i autoricama iz nove Frakturine biblioteke. Puležanka Jasna Jasna Žmak, autorica zbirke eseja One stvari, te Lana Pukanić autorica knjige Tinejdžerke i drugi monstrumi, razgovarat će o temama izostavljenim iz svakodnevnih razgovora, a koje se tiču feminizma, ženske seksualnosti, feminističke kritike kulture te odnosa javne i privatne sfere pojedinke/pojedinca. Uvod u dinamičan, intrigantan i nadasve nesputan razgovor o nepravedno zapostavljenim temama u javnom diskursu priredit će Magdalena Vodopija.

Valter Milovan: Pasolini, jedan od mnogih epiloga

21. lipnja 2020.

Na novoj ljetnoj pozornici Kluba-knjižare Giardini 2, među krošnjama, na terasi caffea Dvojka, održalo se predstavljanje knjige „PASOLINI: jedan od mnogih epiloga“, u izdanju Meandarmedije. O knjizi je govorio Valter Milovan, jedan od priređivača i prevoditelja izabranih pjesama Piera Paola Pasolinija. Razgovor je vodila Magdalena Vodopija, a stihove kazivala poznata glumica, dobitnica Zlatne Arene, Dijana Vidušin. 

Trijalog: Siniša Labrović i Marina Gržinić

19. lipnja 2020.

U vidu uvertire u izložbu Kolekcija suvremene umjetnosti / Collezione d’arte contemporanea Marino Cettina (Muzej suvremene umjetnosti) Siniša Labrović, konceptualni umjetnik i jedan od naših najzanimljivijih performera razgovara sa slovenskom filozofkinjom, teoretičarkom i umjetnicom Marinom Gržinić o nasljeđu Marina Cettine i vlastitom radu koji kao i kod Cettine uvijek stremi najsuvremenijim tokovima, nerijetko provokativnima koji ne ostavljaju ravnodušnima društvenu zajednicu i kritiku.

Ja, ti, flaneuri // Pop-poet

U sklopu radionice Pop Poet talentirani glazbeni producent Marino Morosin poučavao je polaznike i polaznice kako pronaći, snimiti i producirati odgovarajuću glazbenu pozadinu za svoju poeziju. Nagrađivana pjesnikinja Monika Herceg pomogla je polaznicima i polaznicama osvijestiti poetski potencijal i napisati prve pjesme.

Urbi et Orbi: Željko Žarak // Libricon

9. Ožujka 2020.

Program Urbi et Orbi, koji vodi i uređuje Vlatka Balinčić, skreće pažnju na određene izdavačke kuće i njihove urednike koji predanim i kontinuiranim radom promoviraju marginalizirane žanrove. Gost u ožujku je Željko Žarak. U nakladništvu je od 1994, u raznim segmentima tržišta knjiga. Posebno područje interesa su mu putopisna literatura te knjige koje promiču kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu Hrvatske. Utemeljitelj je naklade Libricon. Libricon s izdavačkom djelatnošću započinje 2009. godine objavljivanjem hrvatskog prijevoda kultne slovenske alpinističke knjige Put. 

Nova knjiga među krošnjama: Ante Zlatko Stolica

6. Ožujka 2020.

U okviru programa Nova knjiga među krošnjama, Ante Zlatko Stolica razgovarao je s Iris Mošnjom o svojem posljednjem romanu Blizina Svega (Fraktura).

“Vožnja vlakom ili autobusom, odlazak u grad, na posao, na kavu ili liječniku… Iz mnoštva prepoznatljivih, svakodnevnih “sitnica” izrasta Blizina svega, knjiga čije smo momente i sami proživjeli – možda baš jučer ili prije sat vremena. Kao kroz leću kamere kakva nikad neće biti izmišljena, Ante Zlatko Stolica otkriva nam magiju trenutka, začudnost običnosti, nenamjernu duhovitost svakodnevice.”

Kviz među koricama: poglavlje treće

27. veljače 2020

Treći, jubilarni Kviz među koricama! Ovoga puta kviz su sastavili naši knjižari, a pitanja su se naravno doticala knjiga i književnosti, beletristike i publicistike.

Klub u Klubu #3

25. veljače 2020.

Razgovor i rasprava o drugosti potaknuta knjigom Povijest nasilja Edouarda Louisa (Oceanmore). Autobiografskim romanom “Povijest nasilja” Édouard Louis, u pokušaju prodiranja u razloge spirale nasilja, rekonstruira traumu događaja ispisanu u nekoliko narativnih linija u kojima se društveni odnosi zrcale u sudbinama pojedinaca od kojih svaki na svoj način odgovara na duboko ukorijenjenu nepravdu, siromaštvo, rasizam, svekoliku diskriminaciju i njihovo perpetuiranje kroz institucije moći.

Pula (ni)je Punk: Sale Veruda

20. veljače 2020.

Program Pula (ni)je punk voditelja Daria Marušića i Vlatke Balinčić započeo je gostovanjem Saše Milovanovića poznatijeg kao Sale Veruda. Kroz razgovor o glazbi, stvaranju i pisanju započeli smo s ciklusom razgovora o vezi između glazbe i književnosti.

Urbi et Orbi: Zoran Senta // DAF

10. veljače 2020.

Program Urbi et Orbi, posvećen izdavačkim kućama i njihovim urednicima koji predanim i kontinuiranim radom promoviraju marginalizirane žanrove otvorio je Zoran Senta, poznati anarhist, filozof povjesničar umjetnosti i osnivač izdavačke kuće DAF. U prepunome Klubu slušali smo o anarhizmu, umjetnosti, ali i izazovima koji stoje ispred nakladnika. Razgovor je vodila voditeljica kluba&knjižare Vlatka Balinčić.

Leo Rafolt: Tijelo kao glagol

29. siječnja 2020.

Svjetskom premijerom knjige Lea RafoltaTijelo kao glagol” započeli smo s programom “Nova knjiga među krošnjama”. Razgovor s autorom vodio je koreograf i plesač Matija Ferlin. Leo Rafolt u knjizi “Tijelo kao glagol: japanski budo, transkulturalne tehnike i trening za izvedbu” (Klinika kreativnosti) demonstrira kako japanski budo, ali i općenito japanske somatske prakse mogu biti zanimljive unutar kompleksa izvedbenih studija i izvedbenih umjetnosti.

Kviz među koricama: poglavlje drugo

12. studenog 2019.

Na drugom Kvizu među koricama Sandra nas je uvukla u vrtlog žanrova, književnih razdoblja i kvizaških kategorija, vodila kroz sjajne trenutke povijesti Sajma i navela da se prisjetimo najboljih filmskih adaptacija književnih djela.

Klub u klubu #2

7. studenog 2019.

Na drugom izdanju Kluba u Klubu razgovaralo se o Crvenokosoj, posljednjem romanu turskog nobelovca Orhana Pamuka. Pokrenuta je rasprava o pitanju odnosa Istoka i Zapada, univerzalnosti arhetipova i mogućnosti razriješenja kolektivne traume. Na razgovoru je gostovao prevoditelj Ivan Ivanović.

Kviz među koricama: poglavlje prvo

30. listopada 2019.

Sandra nas je odvela na nezaboravnu avanturu: od Ciganina do Hiljadu dinara, od Reykjavika do Sarajeva, vodila nas je po svim krivinama i tajnim zakutcima povijesti Sajma, ne izostavivši naravno ni svjetski poznate atrakcije. Podijeljene su nagrade i brojne članske iskaznice, zaplesali smo i nazdravili budućim kvizovima u opuštenoj i veseloj atmosferi knjižare među krošnjama.

Klub u Klubu #1

17. listopada 2019

Klub u klubu, nastao u sklopu Kluba&knjižare Giardini 2, zamišljen je kao platforma za diskusiju o književnosti i društvenim pitanjima. Na prvom sastanku bavili smo se pitanjem izbjeglištva. Kao uvod u raspravu o romanu “Nepravilni glagoli” njemačke autorice Jenny Erpenbeck koja će ove godine gostovati na Sajmu, premijerno je prikazan film u produkciji udruge PANK “We are all in the same boat” redatelja Renate Šimić i Mateja Đuzela Na sastanku je gostovala Iva Brajković, predsjednica udruge PANK i producentica filma, a razgovor je moderirala Helena Vodopija. 

Marina Vujčić: Pedeset Cigareta za Elenu

11. listopada 2019.

Marina Vujčić, jedna od najčitanijih hrvatskih književnica odnosno, kako sebe radije naziva, pisac, u našem je klubu predstavila svoj novi roman Pedeset cigareta za Elenu u izdanju Frakture. Razgovor koji je vodila Helena Vodopija doticao se pitanja otuđenosti, novog patrijarhata i izostanka suosjećanja – problema današnjice koje Marina Vujčić promišlja u svom novom romanu.

Mario Kovač: Metamorfoze iliti pretvorbe

12. rujna 2019.

Mario Kovač, homo universalis, redatelj, glumac i popularni DJ majstor predstavio je novu zbirku poezije “Metamorfoze iliti pretvorbe” u Giardini 2. Razgovor o Marijevom raznovrsnom radu, izvorima inspiracije i odnosu prema Puli i pulskoj punk sceni vodila je kustosica i organizatorica kulturnih događanja Paola Orlić.

Dževad Karahasan: Nedoumice

4. rujna 2019

Magdalena Obradović Vodopija, osnivačica Kluba&knjižare, razgovarala je sa Dževadom Karahasanom o njegovoj novoj esejističkoj zbirci “Nedoumice” (Preporod), o književnosti, slobodi, pitanjima melankolije i spoznaje. Dževad Karahasan je nagrađivani bosanski književnik, dramatičar, esejist i romanopisac. Dugi niz godina sudjelovao je u uređivanju sarajevske revije za kulturna pitanja Odjek te radio kao profesor dramaturgije i povijesti drame i kazališta na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Njemačke akademije za jezik i književnost, aktualni predsjednik Društva pisaca BiH i predavač na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Dnevnik Diane Budisavljević: Od knjige do filma

17. srpnja 2019.

Večer uoči filmske premijere u Areni u našem Klubu započinje pulska priča o filmu “Dnevnik Diane Budisavljević”. Paola Orlić vodila je razgovor s redateljicom filma Danom Budisavljević, producenticom Miljenkom Čogelja i povjesničarem Silvestrom Miletom.

Tamara Obrovac: TransAdriaticum

27. lipnja 2019.

Tamara Obrovac predstavila je svoj novi album TransAdriaticum (Alessa Records) na kojem surađuje s izvanserijskim hrvatskim bubnjarom Krunoslavom Levičićem i dvojicom značajnih predstavnika suvremene talijanske jazz scene, pijanisto Stefano Battaglia i kontrabasistom i violončelistom Salvatore Maiore. Skupina interpretira izvorne skladbe Tamare Obrovac, pjesme koje su ukorijenjene u njezinoj istarskoj domovini i zajedno donose jedinstveni glazbeni projekt koji kombinaciju jazza i tradicije pretvara u improviziranu glazbu modernog doba i intimističkog prizvuka. Razgovor je vodila Magdalena Obradović Vodopija.

Meštrović: Prag, Zagreb, Pula

18. lipnja 2019.

Barbara Vujanović, povjesničarka umjetnosti zaposlena kao viša kustosica u Atelijeru Meštrović u Zagrebu te jedna od autorica izložbe u Arheološkom muzeju Istre: “Otisci duše – Religiozna umjetnost Ivana Meštrovića”, i Paola Orlić, pulska povjesničarka umjetnosti razgovaraju o umjetničkom radu Ivana Meštrovića i  recentnim publikacijama Barbare Vujanović: “Meštrovićev znak u Zagrebu“, “Ivan Meštrović i Česi: Primjeri hrvatsko-češke kulturne i političke uzajamnosti” gdje je jedna od troje autora, i o izložbi “Otisci duše“.

Damir Karakaš: “Proslava”

5. lipnja 2019.

Iris Mošnja, organizatorica Kluba&knjižare vodila je razgovor s Damirom Karakašom, piscem respektabilne bibliografije, od “Kina Like”, preko “Sjajnog mjesta za nesreću” do “Blue Moona” i izrazito uspješnog romana “Sjećanje šume”, o njegovom posljednjem romanu “Proslava“. Roman “Proslava” o kojem posljednjh dana svi pričaju najavljen je kao atmosferična napetica iz pera klasika hrvatske književnosti u kojoj se taj pisac ponovno vraća zavičajnom ličkom krajoliku i njegovim ljudima te, obuhvaćajući širok raspon vremena, progovara o kompleksnosti ljudskoga postojanja.

Toward A Concrete Utopia

29. svibnja 2019.

Arhitekt Maroje Mrduljaš, član tima koji je postavljao izložbu u MOMA-i i jedan od autora eseja u samoj knjizi, te viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Vesna Meštrić razgovaraju o knjizi “Toward a Concrete Utopia” koja je izdana u vrijeme postavljanja velike izložbe jugoslavenske arhitekture između 1948-1980 u njujorškoj MOMA-i.

Vojin Pašić: “Na samotnoj prevlaci otoka Vange”

22. svibnja 2019.

O novoj knjizi Vojina Pašića “Na samotnoj prevlaci otoka Vange” razgovarali su autor knjige i urednik  Nenad Popović iz izdavačke kuće Durieux. Zbirka objedinjuje šest neobičnih priča u kojima se fantastični momenti upliću u stvarnost, prošlu i sadašnju.

Naša Europa: perspektive poratnih generacija

7. svibnja 2019.

U sklopu programa Naša Europa: perspektive poratnih generacija Andrea Matošević i Ivan Sršen, nakladnik i urednik izdavačke kuće Sandorf razgovarali su o knjigama Janisa Varufakisa, jednog od najpoznatijih svjetskih ekonomista i žestokog kritičara ekonomske politike EU.

Otvorenje Kluba&knjižare