Nova knjiga među krošnjama

Nova knjiga među krošnjama

Zajednički program kluba&knjižare Giardini 2 i radija Maestral koji donosi promocije novih knjiga hrvatskih nakladnika, razgovore s književnicima, urednicima i kritičarima.
Iris Mošnja, voditeljica programa Nova knjiga među krošnjama

~2022

#1 Nora Verde

Iris Mošnja razgovara s književnicom i novinarkom Antonelom Marušić, aka Nora Verde, o djevojčici Neli, njezinoj babi i barbi, Veloj Luci, klasnom sramu, drugačijosti, patrijarhatu, El Shattu…, odnosno o njezinom posljednjem romanu “Moja dota” (Oceanmore).

#2 Sana Perić

Razgovaramo sa Sanom Perić o njezinom prvijencu autofikcije “Monáda” u kojem kroz sito filozofije promišlja (ne)važne životne teme i poziciju vlastitog subjekta koji patnju artikulira, a ne eliminira.

#3 Gordan Nuhanović

Nagrađivani hrvatski pisac, Gordan Nuhanović gostuje sa svojim novim romanom “Zavod za apatiju” u izdanju Naklade Ljevak. Povest će se razgovor o epidemiji, ali ne ovoj službenoj, koja vlada, već o epidemiji apatije, masovnoj društveno-medicinskoj krizi nastaloj političkom nebrigom.

#4 Elisa Coppeti

Iz Udina nam se u eter javila Elisa
Coppeti, urednica stranih naslova talijanske nakladničke kuće Bottega Errante koja na talijanskom jeziku objavljuje autore i autorice s Ex-Yu područja. U drugom dijelu javlja nam se naš Denis s novostima iz knjižare i knjižarskog svijeta!!!

#5 Marija Andrijašević

O novom romanu “Zemlja bez sutona” (Fraktura) Marije Andrijašević, i biologinji Gloriji, glavnoj junakinji romana koja traga za rijetkim sjemenjem i vlastitim korjenima, govorit će autorica i urednik Kruno Lokotar.

#6 Dariya Pavlešan

O ukrajinskoj književnosti i knjigama ukrajinskih autora koji su dostupni u
našem prijevodu razgovaramo s Dariyjom Pavlešen, prevoditeljicom s ukrajinskog jezika koja je uz Anu Dugandžić prevela roman “Amadoca” jedne od najvažnijih suvremenih
ukrajinskih književnica, Sofije Andruhovič.

#7 Višeslav Raos

Razgovaramo s Višeslavom Raosom, politologom i političkim komentatorom koji je preveo knjigu “Taj dugi mamurluk” Shauna
Walkera (TIM press). Riječ je o analizi
Putinove misiju izgradnje nove nacionalne svijesti i domoljublja u Rusiji nakon sloma Sovjetskog Saveza.

#8 Vlatka Valentić

Ovih je dana Vlatka Valentić, prevoditeljica knjige “Godine” Annie Ernaux, osvojila za ovaj prijevod prestižnu Nagradu Iso Velikanović. Tim povodom razgovaramo s Vlatkom Valentić i prevoditeljicom i urednicom Natašom Medved o Annie Ernaux, jednoj od najvažnijih i najangažiranijih suvremenih francuskih književnica te o problematici književnog prevođenja.

#9 Stefan Bošković

U rezidencijalnom programu Kuće za pisce u Pazinu gostovao je poznati crnogorski književnik, dramski pisac i scenarist Stefan Bošković. S autorom razgovaramo o njegovom posljednjem romanu “Ministar”,Istri, Crnoj Gori,
književnosti, filmu…

#10 Valent Pavlić

S Valentom Pavlićem, urednikom, prevoditeljem i osnivačem izdavačke kuće Sputnik poveli smo razgovor o stripovima, književnosti i pisanju.

#11 Martina Vidaić

Upoznajte pjesnikinju i prozaisticu Martinu Vidaić čij je novi roman “Stjenice” (Naklada Ljevak) oduševio kritiku… Umijeće kojim autorica vodi svoju junakinju u rekonstruiranju urušene kuće vlastite porodice, ispod čije se težine i tajne vodi potraga i za vlastitim ja, postavlja “Stjenice” među vrhunska ostvarenja suvremenog
hrvatskog romana.

#12 Milan Čekrdžina-CEF

Vrlo otvoreni razgovor o knjizi “Poluotvoreno” novosadaske legende alternative,underground, punk scene, Milana Čekrdžina – Cefa o njegovom trogodišnjem zatvorskom iskustvu zbog posjedovanja omanje količine marihuane.

#13 Miroslava Vučić

Koje se nove knjige kriju u krošnjama Školske knjige i Lumen izdavaštva saznajte od Miroslave Vučić, urednice u Školskoj knjizi i glavne urednice u Lumen izdavaštvu, gošće naše današnje emisije. Iris Mošnja i Miroslava Vučić o knjigama, čitanju, o
Laurie Anderson i Nicku Caveu i ovoj divoti koju životom zovemo…

#14 Sanjin Španović

Razgovaramo sa Sanjinom Španovićem, autorom biografije “Zeko” o nogometnoj legendi,
Velimiru Zajecu. Knjiga prati Velimira Zajeca od njegovih početaka i odrastanja preko igračkih uspjeha, ali i neuspjeha u reprezentaciji Jugoslavije, do njegovih trenerskih i direktorskih dana.

~ 2021

#1 Pop poet


Predstavljanje radova i razgovor o poetsko-glazbenoj radionici Pop Poet Vol. 2

#2 Lana Bastašić

Lana Bastašić krajem 2019. došla je na ideju da mladi pisci iz šest država 2020. pišu zajednički dnevnik, u kojem bi, tijekom dva mjeseca, pisali zajednička razmišljanja.

#3 Novosti iz knjižare

Voditelj naše knjižare, Denis Brandeis Fiala i Iris Mošnja donose nam novosti opredstojećem 27. Sajmu knjige u Istri, te preporuku tri nova naslova: “Proslava” Damira Karakaša, “Jedna žena” Annie Ernaux, te “Tu nema ničega” Dubravke Ugrešić i Davora Konjikušića.

#4 Haiku – zbirka “Nexus”

Naš Puležan, međunarodno poznati autor haiku poezije Dejan Pavlinović predstavit će novu zbirku haiku poezije “Nexus”, koja je nastala u
suautorstvu s Michaelom Dudleyjem i Tomislavom Maretićem, a potonji nam se i telefonom javlja u emisiju.

#5 Dominik Vuković

Povodom otvorenja naše “Dječje knjižare među krošnjama” razgovaramo s ilustratorom i grafičarom Dominikom Vukovićem o njegovoj prvoj autorskoj slikovnici “Svjetlana i sni o letu” (Mala zvona)

#6 Petra Fabian Kapov

Upoznajte se s hit slikovnicom “Bube koje vole zube” Puležanke Petre Fabian Kapov i njezinog sina Andre i vidimo se u našoj Dječjoj knjižari među krošnjama.

#7 O novim stripovima

Razgovaramo s Vladimirom Šagadinom o stripu Jul Maroh “Plava je najtoplija boja” (V.B.Z. online
bookshop & club) i “Vojna” Gorana Duplančića (Barbatus).

#8 Nada Galant

Jedna od najprodavanijih knjiga 27. Sajma bila je “Minji kraljić” u izdanju Čakavskog sabora. Radi se o prijevodnom poduhvatu pjesnikinje Nade Galant, koja je Saint-Exuperyjevo remek-djelo prevela na žminjsku čakavicu. Zato ovaj četvrtak
razgovaramo s Nadom Galant o jedinstvenom Minji kraljiću.

#9 Živote damo, Istru nedamo

Predstavljamo fotomonografiju “Živote damo, Istru nedamo – poslijeratnezidne parole u Istri 1946.” povjesničara Ivana Smoljana i kulturologa Erica Ušića (Etnografski muzej Istre).

#10 Nakladnici otkrivaju Vol. 1

O najboljim naslovima u prethodnoj godini razgovarali smo s Ivanom Glavaš Bakija iz Naklade Iris Illyrica, Ivanom Sršenom iz naklade Sandorf, Ivanom Borovnjak iz dizajnerskog kolektiva Oaza, Dragom Glamuzinom iz V.B.Z.-a i Natašom Medved iz nakladničke kuće Oceanmore.

#11 Nakladnici otkrivaju Vol.2

Poslušajte Branka Čegeca iz
nakladničke kuće Meandarmedia, Željka Žaraka iz nakladničke kuće Libricon, Zorana Maljkovića iz naklade Petrine knjige i Josipa Ivanovića iz Edicija Božičević koji govore o planiranim izdanjima u 2022.