Kategorije
Program

Radništvo naše nesvakidašnje

Program za svibanj

U čast 1. maja – praznika rada, svibanj u Klubu knjižari posvećen je radništvu. Program pod nazivom Radništvo naše nesvakidašnje inspiriran je ne samo poviješću radničkog pokreta već i suvremenim oblicima borbe za radnička prava poput onih u Francuskoj, Italiji, Turskoj…Kroz različite programske formate, od projekcija filmova, rasprava do predstavljanja knjiga i portreta umjetnika, razmatrat će se stereotipi vezani uz (ne)rad, povijesne mijene u reprezentaciji rada, prekarni rad „slobodnjaka“ i valorizacija umjetničkog rada i rada u kulturi.

Ovomjesečnu temu Kluba-knjižare Giardini 2 otvara projekcija filma „Pongov poziv“ nagrađivanog češkog redatelja Tomáša Kratochvíla koja će se održati u četvrtak, 11. svibnja u 20 sati.

Film „Pongov poziv“ prati priču Štefana Ponga, češkog emigranta romske nacionalnosti koji je odlučio stati na kraj predrasudama prema Romima koje se tiču njihovog odnosa prema radu. Pongo je vozač kamiona, otac, suprug. Prije petnaest godina s obitelji je emigrirao iz Češke u Veliku Britaniju kako bi ih zaštitio od rasne diskriminacije. No kad češki predsjednik izjavi da su Romi neradnici, Štefan na Facebooku pokreće akciju. Pristižu mu tisuće slika Roma na svojim radnim mjestima, a Štefan postaje lice novonastalog pokreta. „Pongov poziv“ treći je u nizu filmova o pitanju romske manjine redatelja Tomáša Kratochvíla čije stvaralaštvo obilježavaju teme društvene marginalizacije i integracije marginaliziranih skupina.

Svibanjski program nastavlja se u znaku filma u novom, eksperimentalnom formatu koji obilježava snažna interakcija između voditelja i publike. U srijedu 17. svibnja u 20:00 sati održat će panel diskusija Od propagande do subverzije: radništvo na jugoslavenskom filmu. Profesor i antropolog Andrea Matošević uvesti će u temu ilustrirajući je odabranim kratkometražnim dokumentarnim filmovima koji su snimljeni u razdoblju od 1950-ih do 1970-ih godina te voditi diskusiju s publikom. Kroz vizuru rudara koji stremi boljitku društva, strankinje koja se zabavlja na radnim akcijama, lica s hiljadarke – simbola vjere u svijetlu budućnost razočaranog vlastitom sudbinom, pratit ćemo kako se prikaz i poimanje rada mijenjalo od udarničkog uzleta i entuzijazma do dekadencije i sloma ideala. Rasprava će se razvijati u smjeru sadašnjeg trenutka dotičući se pitanja današnjeg statusa i definicije radnika, društveno korisnog rada i odnosa pojedinca i kolektiva.

O (ne)slobodama rada freelancera u svijetu glazbe i književnosti govorit će se u sasvim neočekivanom okruženju. Od 22. do 28. svibnja Klub i knjižara Giardini 2 seli se u Circolo na festival dječje knjige Monte Librić gdje će inaugurirati program Klub na Libriću. Inspiriran nesvakidašnjim fenomenom na književnoj sceni, novi program Kluba i knjižare zamišljen je kao portret autora, u ovom slučaju etabliranih imena glazbene scene i novinarstva, koji su se okrenuli dječjoj književnosti.

U utorak 23. svibnja u 20:00 sati razgovarat ćemo s Milanom (Mile) Kekinom, nekadašnjim frontmenom i tekstopiscem benda Hladno pivo koji je ove godine napravio zaokret u glazbenoj karijeri, ali i uplovio u književne vode. Dugo očekivani album „Nježno đonom“, prvo ostvarenje Kekinovog novog glazbenog sastava „Mile Kekin &Band“ najavljen je pjesmom „Mala“, ukoričenom u obliku istoimene slikovnice „za djecu i odrasle“.

U četvrtak 25. svibnja u 20:00 sati u Klub na Libriću dolazi Boris Dežulović. Novinar, kolumnist i pisac, prepoznatljiv po svojem crnohumorskom stilu i beskompromisnim komentarima, ove je godine izdao svoju prvu dječju knjigu, ili kako ju on naziva „roman za djecu i omladinu“ Život i snoviđenja slavnog žohara Zaštomira.

Programe će moderirati Ivanka Mazurkijević, nagrađivana pjevačica i kompozitorica glazbe za teatar i film koja djeluje u sastavima Stampedo i Mr. Lee&Ivane Sky.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.