Kategorije
Klupski Blog

Tjedne preporuke #7

/Novi Knausgård, crnogorski Ministar i slovenska filozofkinja/

Preporuka Nataše Medved, prevoditeljice i urednice

Karl Ove Knausgård: Jutarnja zvijezda, OceanMore 2022.

s norveškoga prevela Anja Majnarić

Kada Karl Ove Knausgård najavi novi roman, to je već događaj. Kada novi roman Karla Ovea Knausgårda napokon držimo u rukama, onda je to uzbuđenje. Kada čitamo Jutarnju zvijezdu Karla Ovea Knausgårda dok do nas stižu najstrašnije ratne vijesti, to je utjeha. Premda je roman jezovit. Premda je prepun neodgovorenih pitanja, a napetost gotovo nepodnošljiva. Pronađeni užitak u tekstu i tečaj za preživljavanje u mraku. Bonus – internet stranica koja prati roman i nadopunjuje ga. Vizualno i auditivno. https://www.themorningstar.no

Dobrodošli_e u novi svijet Karla Ovea Knausgårda.

Crnogorski pisac Stefan Bošković – gost Kuće za pisce u Pazinu

U rezidencijalnom programu Kuće za pisce / Hiže od besid u Pazinu gostuje poznati crnogorski književnik, dramski pisac i scenarist. Njegov posljednji roman “Ministar” dobio je nagradu Europske unije za književnosti 2020. godine i prošle godine nagradu Centralnoeuropske inicijative u kategoriji za mlade autore do 40 godina na prestižnom festivalu Vilenica u organizaciji Društva književnika Slovenije. Bošković je rođen 1983. godine, a nabrojane nagrade nisu jedine u njegovom dosadašnjem radu. Za prvijenac “Šamaranje” nagrađen je za “Najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori”; dobitnik je druge nagrade na “Festivalu europske kratke priče “ 2016.  za priču“ Fashion and Friends“; priča ”Transparentne životinje” uvrštena je u antologiju _Best European fiction_2019 -Dalkey Archive Press… Objavio je i zbirku priča “Transparentne životinje” te knjigu sabranih drama “Drame” 2021. Priče su mu prevedene na engleski, njemački, kineski, ruski, slovenački, albanski i makedonski jezik i objavljene u raznim internacionalnim magazinima. Scenarist je dugometražnih filmova ” Vidra”, “ Ispod mosta, među stijenama” i nagrađivanih kratkometražnih igranih filmova “ Peloid” “Umir krvi” , “Put” i “ Martin”.

Skrećemo pažnju na njegov posljednji roman “Ministar” (Buybook) u kojem pratimo život Valentina Kovačevića – ministra kulture Crne Gore kroz devet turbulentnih dana u kojima se bori sa samim sobom kroz poteškoće poslovnih pritisaka, kulturnih običaja, administracije i neizbježnog dna obiteljske povijesti. Urednik Kruno Lokotar će za roman reći da Bošković piše filmski brzo i literarno studiozno, elementi političkog trilera, noira, psihodelije I melankolije čovjeka I društva u tranziciji organski a nepredvidljivo rastu jedno iz drugog pa se svako malo čitalac može zapitati tko je ovdje lud: Ministar, društvo ili on sam.

ČOVJEK JE ČOVJEKU VIRUS – uz Filozofski teatar

U Filozofskom teatru Srećka Horvata jučer je gostovala slovenska filozofkinja Renata Salecl. Za najuspješniju ženu u Sloveniji proglašena je 2011. godine, dok je prethodne bila “slovenska znanstvenica godine”. Istraživačica je pri Institutu za kriminologiju na Pravnom fakultetu u Ljubljani, redovna profesorica na Birkbeck College u Londonu i članica Slovenske akademije znanosti. Studirala je filozofiju i doktorirala sociologiju, a 1980-ih godina bila je aktivna i u poznatoj Ljubljanskoj školi psihoanalize. Krajem prošle godine u Nakladi Ljevak izašao je hrvatski prijevod njezine knjige „Čovjek je čovjeku virus“. Knjiga se bavi ljudskim odnosima u pandemiji, ali i šire. Jedno od važnijih pitanja koje se provlači kroz knjigu jest kako društvene mreže utječu na polarizaciju društva, te kako pojedinac može utjecati na to. Dolaskom tog novog virusa, našeg „neprijatelja“ ljudski su se odnosi, kao i uobičajen način života, promijenili. Ovdje je važno istaknuti da autorica ne smatra da su novo vidljive društvene nejednakosti nastale pojavom virusa, već su samo eskalirale i snažno izašle na vidjelo. Postavlja se pitanje koliko je profit duboko urezan u ovu problematiku. Smatramo li svaki ljudski život jednako vrijednim? U promišljanju o moraliziranju i „lažnim vijestima“, autorica se referira na Freuda, Lacana i mnoge druge suvremene analitičare.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.