Kategorije
Klupski Blog

Tjedne preporuke #1

KNJIŽEVNOST

1. Robert Perišić “Područje bez signala” (Sandorf)

Perišićev maestralni roman u kojem se kapitalizam vraća na mjesto svog zločina i pokreće propalu jugoslavensku tvornicu turbina i njezine radnike, ponovno je u žiži javnosti zahvaljujući istoimenoj seriji Dalibora Matanića koja je s prikazivanjem završila ovog ponedjeljka na Hrvatskoj radioteleviziji. Za romanom koji dobacuje puno dalje od granica Balkana, kako piše New York Times, ne zaostaje ni serija već nagrađena Grand Prixem i nagradom publike sa svjetskih festivala. I zato ova preporuka ide za oboje. Kako knjiga, tako i serija zove na daljnje čitanje, odnosno gledanje. Čitanje nam je omogućila izdavačka kuća Sandorf trećim izdanjem romana, gledanje videoteka platforme HRTi.

2. Elena Ferrante “Mračna kći” (Profil)

3. Nora Verde “Moja dota” (OceanMore)

4. Thierry Thomas “Hugo Pratt, portret perom” (Vuković&Runjić)

5. Helen Cooper “Juha od bundeve” (Golden marketing, slikovnica za djecu)

PUBLICISTIKA

1. Iva Körbler “Duško Šibl” (Art studio Azinović) 

Desetak dana nas dijeli od vijesti da je ugledni slikar Duško Šibl osvojio nagradu ‘Artist on Globe’ za najbolju izložbu u 2021. godini održanoj u Gradskoj galeriji Pula, a u sklopu prošlogodišnjeg ljetnog izdanja Sajma knjige. Za sve koji tada nisu bili u prilici pogledati izložbu tu je ova izvrsna monografija Art studija Azinović koja pokriva cijeli umjetnikov opus. Šibl gotovo pola stoljeća živi između naše i britanske metropole, a u likovni svijet je ušao preko studija komparativne književnosti i povijesti umjetnosti. Gostovao je i na Doručku s autorom, poslušajte na sajamskom YouTube kanalu.

2. Inoslav Bešker “Mediteran u književnosti” (Profil)

3. Umberto Eco “Migracije i netolerancija” (TIM press)

4. Dimitrije Popović “Slikarstvo i mržnja” (Ljevak)

5. Roman Krznaric “Empatija” (Planetopija)

NORA VERDE preporučuje:

Roman “Strankinja” (“La straniera”) talijansko-američke spisateljice Claudie Durastanti izašao je prije nešto više od godinu dana u hrvatskom prijevodu u izdanju kuće Ocean More i čini mi se da je prošao “ispod radara” domaće književne javnosti. Durastanti piše o svojoj emigrantskoj talijanskoj obitelji i korijenima, životu između Italije i Amerike, odrastanju uz gluhonijemog oca i gluhu majku, stalnom osjećaju izmještenosti kojim su bile obojene njezine formativne godine. “Strankinja” žanrovski virtuozno i elegantno “pliva” u hibridu memoara i romana, a slatko-gorki humor kojim autorica premazuje lupu kroz koju vidi stvarnost rezonira s mojim pogledom na svijet više nego se inače usuđujem priznati. 

SANA PERIĆ preporučuje:

Ante Zlatko Stolica, Blizina svega

Ovo je knjiga dragog prijatelja i brata po pismu koja baca svjež i topao pogled na detalje svakodnevice koji obično previdimo. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.