O nama

Život s knjigom započeli smo prije 30 godina u jednoj maloj knjižari na katu. U međuvremenu, stvorili smo Sa(n)jam knjige u Istri i Festival dječje knjige Monte Librić. Knjižara, ali ne uobičajena, već utočište, salon knjige i klub stalno nam je nedostajala. I nama i Puli. Novo rađanje knjižare dogodilo se na Giardinima, ponovno na katu, u jednom građanskom stanu zaklonjenom od pogleda ulice i užurbanosti svakodnevnice.

Prostor slobode, utočište

Okvir našeg malog svijeta sazdan je od  sjećanja na propala carstva, nestale narode, države.  U nama je još ritam koračnica vojski koje su ovuda prolazile, odzvanja buka brodogradilišta koje nestaje, brujanje punka u podzemnim tunelima grada. Okvir nostalgičan i melankoličan. Giardini 2 pokušaj su stvaranja novog koraka u ritmu grada. Naš korak ne bježi od karaktera Pule koji je sve samo ne optimističan, ali koji u sebi nosi urbani impuls, kreativnost i literarnost. Na samom otvorenju kluba-knjižare pokazalo se da Puljani svoju potrebu za urbanim i kulturnim utočištem, svojim malim prostorom slobode, ne trebaju dokazivati. Sasvim spontano, bez velikih marketinških poticaja, čitatelji grada „na juriš“ su zauzeli klub i dalje ga s nama grade.

Dokolica u osobnoj biblioteci

Moram vas zamoliti da mi se pridružite u kaosu rasturenih sanduka, zraka ispunjenog mirisom piljevine, poda prekrivenog ostacima rastrganog papira, da mi se pridružite među hrpama knjiga koje napokon izlaze na svjetlo dana – u kolekcionarskom zamahu nekog prošlog vremena Walter Benjamin nas ovim riječima uvodi u najdublje kutke svoje intime – osobnu biblioteku.

U želji da vam približimo uzbuđenje otkrića zaboravljenih naslova i iščekivanje onih koji tek nadolaze, nastojali smo stvoriti prostor nalik osobnoj biblioteci unutar kojeg možete iskoračiti van vremena i posvetiti se knjizi, a opet biti okruženi onima koji dijele vašu strast. Uz to, željeli smo vam stvoriti mjesto opuštanja, dokolice i veselih zabava literarnih salona s početka prošlog stoljeća.

Izbor knjiga

Izumrla knjižarska profesija ponovno oživljava u našoj knjižari. Knjižarski, kreativan i osoban izbor Vlatke Balinčić i njezinog mladog tima čini našu knjižaru autentičnom i posebnom. Uvid u novitete, podsjećanje na klasike, otkrivanje manje poznatih no nezaobilaznih naslova hrvatske, regionalne i svjetske književnosti ono je što će čitatelj odmah prepoznati ulaskom u knjižaru.

Veliki izbor stripova i grafičkih novela, knjige iz područja umjetnosti, glazbe i filma, teorijska literatura iz područja filozofije, antropologije i književne teorije, knjige na stranim jezicima, putopisi i vodiči te nezaobilazni naslovi iz  povijesti i publicistike u stalnom su postavu i dnevno se nadopunjuju.

Posebnost ove knjižare  tematske su zbirke knjiga različitih žanrova poput  feminističke, ekološke ili queer zbirke.

Partneri

Projekt je financijski podržan od zaklade Kultura nova.