Kategorije
Uncategorized

Klub-knjižara postaje antikvarijat

U ponedjeljak, 18. prosinca otvara se antikvarijat, a ovaj je novi urbani projekt nadahnut slavnom prošlošću kultne pulske knjižare Castropola.

Naime, u povijesnoj memoriji grada 18. studeni 1990. ostat će zabilježen kao dan kada su Pula i Istra, nakon stanke duge 70 godina u Castropoli, maloj „knjižari na katu“ nadomak stare pulske autobusne stanice dobile antikvarijat. Više od desetljeća u tom je kultnom prostoru iz kojeg je iznikao i  pulski Sajam knjiga, a kojeg su stvarali Boško Obradović, Magdalena Vodopija i Zoran Vodopija, uz legendarnu knjižarku Terezu Pulja, djelovala antikvarna knjižara. U susjedstvu, u današnjim tunelima Zerostrasse, antikvarijat je vodio i pulski umjetnik Boris Nemeš.

Povijest se, čini se, ponavlja. Opet je 18. Ali sada prosinac. Godina 2023. Antikvarijat se vraća u Pulu, ponovno na kat, a za sve je zaslužna nova generacije Puljana, mlada, vrijedna ekipa iz Kluba- knjižare Giardini 2. Oni su Lara Osman Grganja, Igor Zenzerović, Helena Vodopija i Denis Brandeis – Fiala. Zahvaljujući njima Pula i Istra ponovno će imati antikvarijat, koji će obogatiti klupski prostor „knjižare među krošnjama“ ponudom starih, rijetkih antikvarnih knjiga, časopisa, ali recentnih naslova zavičajne literature iz područja Histrice. Prve knjige novog antikvarijata Kluba-knjižare Giardini 2 su iz antikvarijata Tereze Pulja, a za kojim je vladao veliki interes na netom završenom 29. Sajmu knjige u Istri, a tu su i knjige iz donacija udruge Sa(n)jam knjige u Istri. U antikvarijatu će se moći pronaći i radovi mladih ilustratora iz cijele Hrvatske jer je cilj – uz brigu za novi život stare knjige – i promovirati mlade umjetnike. Ovdje će preseliti i prodajni dio Histrokozmosa koji je uspješno zaživio na 29. Sajmu knjige spojivši vino i literaturu, a tu će se moći kupiti i specijalno osmišljeni ekskluzivni darovi „Litar literature“ koji u posebno dizajniranoj torbi sljubljuju knjigu i vino i savršen su blagdanski poklon.

Ponosna sam na mladu, novu generaciju knjižarki i knjižara koja je stasala na Sajmu, a sada stvara antikvarijat koji je godinama nedostajao Puli i Istri. Njihov entuzijazam nosi zanos i energiju iz vremena kada se osnivala Castropola, naša „knjižara na katu“ čije su se police punile donacijama nas osnivača, ali i građana cijele Pule.

kazala je Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjige u Istri, koja uz Terezu Pulja, pomaže mladoj, kreativnoj ekipi Kluba-knjižare Giradini 2 u otvaranju antikvarijata.

Radno vrijeme antikvarijata Kluba knjižare Giardini 2 bit će od ponedjeljka do petka od 9 do 20 sati te subotom od 9 do 14. Iz Kluba- knjižare Giradini 2 najavljuju i da je za iduću godinu spreman još bogatiji klupski program, a s radom nastavlja i Mala sala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)