Kategorije
novosti Program

Novi i raznolik program knjižare za 2020. godinu

Klub & knjižara Giardini 2, nekonvencionalna knjižara među krošnjama u srcu Pule od prošle godine obogaćuje pulski kulturni krvotok recentnom ponudom knjiških naslova i klupskom atmosferom za sve ljubitelje knjige i književnosti. Za svoje članove i zainteresirane posjetitelje u 2020. godinu ulazi novim i raznolikim programom. Program je predstavljen danas na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali: Vlatka Balinčić, Dario Marušić, Matija Ferlin, Slavica Ćurković i Jan Franjul. Konstantu događanja u Klubu knjižari Giardini 2 u mjesečnom ritmu određivat će novo osmišljeni i raznoliki programi: Urbi et Orbi, Nova knjiga među krošnjama, Ja, ti, Flaneuri; Pop poet, Pula (ni)je punk, Addio, Pola i radionica pisanja romana. Programskim sadržajima inovativnog formata želi se proširiti klupska scena knjižare te u direktnoj interakciji s publikom stvoriti platforma s koje će se u kontinuitetu djelovanja oblikovati kulturni identitet književne Pule.

Urbi et Orbi, program uređuje i vodi Vlatka Balinčić, knjižarka i voditeljica Kluba knjižare Giardini 2. Program skreće pažnju na određene izdavačke kuće i njihove urednike koji predanim i kontinuiranim radom zadužuju hrvatsku izdavačku scenu promovirajući uglavnom marginalizirane žanrove. Ciklus razgovora otvorit će 10. veljače izdavačka kuća DAF i njezin osnivač, poznati anarhist, filozof i povjesničar umjetnosti, Zoran Senta. Radi se o knjigama iz područja političkih teorija, prvenstveno anarhizma, suvremene likovne umjetnosti, teatra, glazbe, filma i književnosti koja se naslanja na anarhističke ideje. Ova izdavačka kuća svoju popularnost i među širom publikom stekla je izdanjima Noama Chomskog i Davida Thoreaua. U planu su i predstavljanja nakladničkih kuća Libricon (putopisi), Fibra (strip), Hangar 7 (SF) i Tim press (socio-politološka tematika). Povodom ovog programa gostujuće izdavačke kuće će posjetiteljima knjižare svoje naslove nuditi po promotivnim cijenama.

Nova knjiga među krošnjama, platforma je za susret i predstavljanje novih naslova domaćih i regionalnih autora. Prvi susret održat će se 19. veljače gostovanjem Danijele Lugarić Vukas, docentice na odsjeku za rusistiku Sveučilišta u Zagrebu, koja će predstaviti svoju novu knjigu Izleti u Drugo (rasprave o ruskoj književnosti, filmu i popularnoj kulturi) u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade, ali i zbornik radova na temu Kulturna povijest Oktobarske revolucije – sto godina kasnije, koji potpisuje kao urednica. Krajem mjeseca, 26. veljače, predstavljamo novu knjigu naklade Gymnasium Lanjski snjegovi, a knjigu će predstaviti vlasnik izdavačke kuće, Nedim Tanović.

Ja, ti, flaneuri; Pop poet, radionički je program za mlade kojeg kreira i organizira Slavica Ćurković. Prva radionica bit će usmjerena popularizaciji poezije, neopravdano zapostavljene književne vrste. Osjećajni i ritmički lirski jezik povezat će se sa suvremenim glazbenim i performativnim formama. Radionica se odmiče od klasične percepcije poezije te istu pretvara u eksperimentalnu zvučnu instalaciju. Uz mentorstvo mlade pjesnikinje Monike Herceg, polaznici će otkriti vlastiti poetski izričaj, kojeg će potom uz vodstvo mladog glazbenika i glazbenog producenta Marina Morosina zabilježiti i kao audio materijal oblikujući ga pomoću različitih efekata, koristeći glazbene podloge ili atmosferične zvukove. Program je organiziran u suradnji s udrugom Seasplash, koja pruža logističku podršku i u čijim će se prostorima održati finalna prezentacija rezultata radionice.

Radionica počinje 14. veljače, predviđena dob polaznika kreće se od srednjoškolskog uzrasta do zainteresiranih studenata. Prijave se vrše putem e-maila klubgiardini2@sanjamknjige.hr ili na broj telefona 052/222-865.

Pula (ni)je punk, programski format koji spaja glazbu i književnost. Fokusiran je na detektiranje glazbenog okoliša karakterističnog za grad Pulu koji, iako dominantno obilježen punkom, znatno nadmašuje tako usku odrednicu. Istarski etnomuzikolog Dario Marušić i knjžarka Vlatka Balinčić ugostit će pulske glazbenike i razgovor, između ostalog, usmjeriti prema književnosti. Nije neuobičajeno da mnogi glazbenici inspiraciju pronalaze u književnim djelima, a neki iza sebe imaju i vlastita ukoričena izdanja. Večeri su zamišljene kao opušteni razgovori koji će se neformalno nastaviti kroz slušaonice ili kratke svirke u klubu. Prvo druženje predviđeno je 21. veljače uz legendarnog Sašu Milovanovića poznatijeg kao Sale Veruda, frontmena sastava Saša 21, gitaristu, tekstopisca i suosnivača KUD Idijota, jednog od ponajboljih punk bendova na ovim prostorima.

Tijekom godine održavat će se i program Addio, Pola – svojevrsna varijanta talk showa u kojem će voditelj Matija Ferlin, poznati pulski koreograf i plesač razgovarati s afirmiranim umjetnicima rođenima u Puli ili njezinoj okolici, a koji su zbog obrazovanja ili posla napustili svoj rodni kraj. Akcentirat će se na mogućem utjecaju Pule kao intimnog urbanog središta u njihovom radu te problematizirati kulturna centraliziranost, ali i pokušati otvoriti perspektive za mogući „povratak“. Program počinje u travnju 2020. Za rujan se najavljuje radionica pisanja romana pod stručnim vodstvom nagrađivanog dramaturga i književnika, Gorana Ferčeca.

Program knjižare nastavit će i s dosadašnjim aktivnostima među kojima je klub čitatelja Klub u klubu i književni kvizovi Kviz među krošnjama. U veljači u klubu čitatelja razgovarat će se o knjizi Povijest nasilja Édouarda Louisa.

PROGRAM ZA VELJAČU

10. veljače, 20 sati

URBI ET ORBI

predstavljanje izdavača i urednika

Nakladnička kuća DAF

Sudjeluju: Zoran Senta (urednik), Vlatka Balinčić (voditeljica programa)

14. veljače, 18 sati

JA, TI, FLANEURI; POP POET

radionica poezije i produkcije glazbe

Sudjeluju: Monika Herceg (pjesnikinja), Marino Morosin (voditelj produkcije glazbe), Slavica Ćurković (voditeljica programa)

19. veljače, 20 sati

KVIZ MEĐU KROŠNJAMA #3

kviz u Klubu & knjižari Giardini 2

21. veljače, 20 sati

PULA NI(JE) PUNK

razgovori s glazbenicima

Sale Veruda

Sudjeluju: Sale Veruda, Dario Marušić (voditelj programa), Vlatka Balinčić (voditeljica programa)

25. veljače, 20 sati

KLUB U KLUBU

klub čitatelja

Édouard Louis: POVIJEST NASILJA

Moderator: Jan Franjul

26. veljače, 20 sati

NOVA KNJIGA MEĐU KROŠNJAMA

predstavljanje novih knjiga

Gregor von Rezzori: LANJSKI SNJEGOVI

Sudjeluju: Nedim Tanović (nakladnik), Vlatka Balinčić (voditeljica programa)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)