Kategorije
Uncategorized

Toni Juričić

Scenarist dokumentarnog filma Labinska republika u četvrtak u Klubu-knjižari Giardini 2 predstavlja svoj roman prvijenac.

Nakon što je prošle subote u Klubu-knjižari Giardini 2 inaugurirana “Mala sala” – prostor za druženje uz knjigu, na repertoaru se već nižu prvi programi. Kako je i najavljeno, pod tematskom odrednicom za veljaču “Apokalipsa danas” ovog četvrtka, 9. veljače u 19 sati održat će se predstavljanje knjige “Nokturni u d-molu” (Fraktura, 2022), romana prvijenca labinskog scenarista i filmologa Tonija Juričića, a time ujedno i revitalizirati program “Nova knjiga među krošnjama”.   

“Nokturni u d-molu” uz melankolični soundtrack, bljeskove farova i odsjaj neonki, donosi putovanje Pisca od Praga do Labina uslijed apokaliptične pomrčine sunca. Piščev suputnik pri povratku u rodni kraj nama je jedino poznato, zamislivo srce – ironijskim zamahom preslikano iz kakvog kataloga prigodnih sniženja uoči Valentinova ili sveprisutnih motivacijskih citata. Ipak, izgled srca, kao i ostalih čudnovatih likova koje Pisac susreće na svom putovanju, varljiv je – slatkoća crvenog pliša ovija čežnju za iskustvenim spoznavanjem svijeta, bitničku čežnju za slobodom koju pruža put neodređena cilja.

O knjizi će s autorom razgovarati Helena Vodopija, jedna od voditeljica kluba, a razgovor će se dotaknuti pitanja društvene i osobne apokalipse, pojmova (ne)sigurnosti i slobode izbora, nemogućnosti povratka na početno stanje.

Uz prigodan popust na knjigu iz programa, novost u ponudi knjižare bit će i grafike Vedrana Štimca, pulskog grafičkog umjetnika koji potpisuje dizajn naslovnice romana “Nokturni u d-molu”.

************

Toni Juričić rođen je 19. rujna 1990. Živi u Labinu. Na temi anatomije groteske u (post)jugoslavenskoj kinematografiji završio je doktorski studij na Durham Universityju kao stipendist Wolfson Postgraduate Scholarship in the Humanities. Diplomski studij komparativne književnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Preddiplomski studij završio je u Rijeci, na Odsjeku za kulturalne studije pri Filozofskom fakultetu. Piše. Režira. Scenarist je dokumentarnog filma Labinska republika u produkciji Levela za HRT. S Biancom Dagostin režirao je kratkometražni dokumentarni film Izvorni sjaj (čiji scenarij i potpisuje). Uz dokumentarne filmove, radio je i na glazbenim spotovima za NLV, Barbari, BluVinil i mnoge druge.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.