Kategorije
Uncategorized

OTVARA SE MALA SALA!

Klub – knjižara Giardini 2 napokon, nakon tri godine, u subotu četvrtog veljače točno u podne, širom otvara vrata koja su u pandemijskom vremenu  bila zatvorena, pa pritvorena, pa ponovo zatvorena… Ljetna književna pozornica u caffeu Dvojka, virtualne priče i radio valovi održavali su klub i klupske ljude na životu sve do ovoga vikenda u kojem će ponovo  “Knjižara među krošnjama” postati mjesto susreta autora, autorica i publike, knjižara i knjižarki sa onima što knjige ne smatraju dijelom namještaja.

Ništa nije kao što je bilo, to svi već znamo, a u slučaju Kluba Giardini 2 sve bi moglo biti – bolje. Klub nije ni nastavak, niti repriza, već nešto novo ali, kažimo tako, sa najboljim od starog: posebnim gradskim mjestom i ekipom koja je i odrasla i ostala uz knjigu.

Knjižara ima sasvim novi pristup – profilirana je, usmjerena ka stripu, filmskoj, glazbenoj, kazališnoj literaturi, knjigama iz filozofije i povijesti, histrici, knjigama talijanskih i srpskih izdavača, anarhističkoj i feminističkoj literaturi. Poezija i proza domaćih i stranih autora autorski su izbor novih voditeljica kluba: Lare Osman Grganja i Helene Vodopija. Programski dio oblikovale su sa svojim autorskim, generacijiski bliskim timom koji je spontano stvoren na 28. Sajmu knjiga i autora – Sa(n)njam knjige u Istri. Oko Kluba- knjižare i njegovih voditeljica okupili su se i Nicol Rodić, Lara Šterpin, Tin Kardaš, Valentina Marzluft,  Roberto Rauch, Tajana Ilić , Vedran Crnobori i Igor Zenzerović, pa  stvorili jedan sasvim novi koncept za mitski prostor.

Mala sala, ili za starije generacije “Šank Uljanika”, predstavljala je jednu od vječnih, nepromjenjivih točaka Pule – okvir normalnosti koji se ne preispituje i ne mijenja. Bilo je to mjesto u koje se bježalo od gužve i uvijek istih pop beatova, u kojem su se vodile beskrajne a poticajne rasprave, prostor u kojem naizgled nije bilo ničega, ali se u njemu uvijek nešto događalo. Tu točku neočekivanog zajedništva u kojem su se otpuštale kočnice jer nije postojao strah od osude, istinski smo zavoljeli, na tipično pulski način, tek kada je nestala.                                 

Tragajući za mjestom koje će opet pružiti osjećaj sigurnosti i spontanosti u okviru Kluba&knjižare Giardini 2, mlada ekipa ponovno stvara – Malu salu: nekoliko stolova, cugica (za donaciju i po principu „daj šta daš“), dobra mjuza, knjige koje nisu samo scenografija, društvene igre nadohvat ruke, pogled iznad krošanja…

Dakle, u subotu u podne ćemo nazdraviti Klubu knjižari Giardini 2, uz playlistu nekadašnje Male sale kluba Uljanik. Bit će to početak velikog, cjelogodišnjeg programa  koji će svaki mjesec donositi novu temu  o kojoj će se raspravljati kroz programe: Klub u Klubu, Book Club, Nova knjiga među krošnjama, Kviz među koricama. Za veljaču je odabrana “Apokalipsa danas” i kroz nju ćemo se osvrnuti na apokaliptičan svijet u kojem živimo, ali i na već tradicionalnu zimsku apokaliptičnu pustoš u Puli.

Radno vrijeme Kluba knjižare bit će: od utorka do petka od 15:00 do 21:00; subotom od 10:00 do 21:00.

Pogram za veljaču možete vidjeti ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)