Kategorije
Program

Utopija i/ili bunt

Program Kluba i knjižare za travanj

Wadsworth Jarell: Revolutionary (1972)

Snovi za nekim boljim svijetom, a i snovi uopće – ukoliko nisu dio jasno ustrojene projekcije budućeg uspjeha, gdje pomak iz zadane putanje ima samo silazni predznak – odbačeni su kao anakroni, infantilni, pa čak i opasni, utoliko što se protive imperativu preživljavanja, ukazujući na neki drugačiji život, neki drugi svijet. Kroz program Kluba i knjižare za travanj naslovljen Utopija i/ili bunt promišljamo emancipatorni potencijal utopističke čežnje za drugačijim svijetom i mogućnosti revolucije.

Predstavljanje novog albuma Tamare Obrovac

U četvrtak, 6. travnja u 19:00 sati održat će se predstavljanje albuma Nuvola Tamara Obrovac Quarteta u izdanju Cantusa i Hrvatskog društva skladatelja. Ovim albumom obilježava se 25 godina stvaralaštva višestruko nagrađivane kantautorice i skladateljice koja je postala prepoznatljiva u regiji i inozemstvu po inovativnom glazbenom jeziku u kojem spaja elemente tradicijske glazbe i jazza. Na tragu stihova – za ruku me čapaj/daleko popeljaj/tamo kadi tići kantaju/tamo kadi niš ne znaju/tamo kamo dica se igraju/tamo kamo niš ne pensaju/niki drugi svit – razgovaramo s Tamarom o svijetu kojeg sanja. Predstavljanje će moderirati Lucija Maroević, etnologinja i kulturna antropologinja koja se u svom znanstvenom radu i glazbenom stvaralaštvu bavi očuvanjem i reinterpretacijom tradicijske glazbe.

Kviz među koricama: poglavlje osmo

U četvrtak, 13. travnja u 20:00 sati održat će se osmo izdanje Kviza među koricama pod temom Revolucija. Od velikih povijesnih ustanaka, Haićanske, Francuske i Oktobarske revolucije, hippie pokreta i takozvane „seksualne revolucije“, sve do Anonymusa i pokreta Black Lives Matter, od punka i hip-hopa do manifesta i utopijskih tekstova, Igor Zenzerović provest će nas putevima ostvarenih i mogućih revolucija i njihovih refleksija u književnosti, filmu, glazbi i umjetnosti.

Promocija zbirke kratkih priča “Gracija od čempresa” Želimira Periša

U četvrtak, 20. travnja u 19:00 sati održat će se promocija zbirke kratkih priča „Gracija od čempresa“ Želimira Periša. Nakon nepokorive vještice Gile, glavne junakinje romana „Mladenka kostonoga“, koja se suprotstavlja dvoličnosti društvenih autoriteta iskrenom strašću za slobodnim životom, u novoj zbirci upoznajemo buntovnice i revolucionarke koje hrabro ustraju na svojoj viziji ravnopravnog društva. Promociju će voditi Helena Vodopija.

Noć knjige: Korado Korlević o umjetnoj inteligenciji

Povodom Noći knjige, u subotu, 22. travnja u 19:00 sati Korado Korlević, astronom, futurolog i voditelj zvjezdarnice u Višnjanu, održat će predavanje na temu umjetne inteligencije. Razmatrati će radikalne mijene u samim temeljima ljudske civilizacije koje je proizveo izum umjetne inteligencije i suštinski zaokret u poimanju umjetničkog i književnog djelovanja, ali i rada općenito, što vodi do ključnog pitanja koje je stoljećima zaokupljalo filozofsku misao – što čovjeka čini čovjekom?

Book Club Tajane Ilić

Na čitalačkom klubu pod vodstvom Tajane Ilić koji će se održati u ponedjeljak, 24. travnja u 20:00 sati  u suradnji s Klubom mladih Pula analizirat ćemo roman Mulat Albino Komarac, bosanskohercegovačkog autora Steve Grabovca. Prateći iskustvo „izgubljene generacije“ koja je odrastala 90-ih godina prošlog stoljeća, autor nas poziva da promislimo kako izgleda svijet lišen utopije kojoj stremimo.

Raspored programa pogledajte ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)