Kategorije
Uncategorized

Azil za pisce

Ove godine Klub&knjižara Giardini 2 otvara Azil za pisce – rezidencijalni program nastao u suradnji s pazinskom Hižom od besid. U lipnju i srpnju dvoje pisaca na rezidenciji u Pazinu boravit će tjedan dana u Azilu za pisce tijekom kojih će u jutarnjim satima posjetiteljima knjižare davati preporuke za knjige koje vole i nastupiti u programu Portret autora posvećenom novim licima regionalne književnosti. Po završetku rezidencije pisci će iza sebe ostaviti kratki tekst pod naslovom Noć u knjižari.

Prvi gost Azila za pisce bit će mladi crnogorski autor Nikola Nikolić koji će boraviti u knjižari od subote 24. lipnja do petka 30. lipnja.

Nikola Nikolić (1989., Podgorica), diplomirani je politolog, pisac i novinar. U periodu 2017-2019. bio je umjetnički direktor Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja. Na portalu Kombinat autor je serijala intervjua sa autorima i autoricama iz regije te je član Savjeta Crnogorske kinoteke. Do sada je objavio tri romana: Čvor (2011), Meandar (2014) i Sirene za uzbunu (2019) te zbirku priča Atakama (2016). Koautor je knjige 2020 (dnevnički zapisi), sa još petoro autora iz ex yu zemalja (Lana Bastašić, Luiza Bouharaoua, Rumena Bužarovska, Danilo Lučić, Dijana Matković), koja je objavljena u Zagrebu, Beogradu i Skoplju.

Dok u romanima Čvor i Meandar Nikolić vjerno predočava nesigurnost, beznađe i teret ideologije ispražnjene od značenja s kojima se susreće mlađa generacija koja nije okusila ništa drugo doli tranzicijske stvarnosti, u najnovijem romanu Sirene za uzbunu vraća se u njihovo (naše) djetinjstvo – bliže no što smo slutili sadašnjem trenutku – ispunjeno konstantnim iščekivanjem apokalipse, ali i kreativnošću u promišljanju drugačije stvarnosti. Riječima glavnog protagonista romana: San me je istrenirao da u tačkama vidim šrafove, u pukotinama šavove. Predočavao sam sebi realnost sklapajući joj djelove onako kako sam najbolje umio. Zbirka priča Atakamapredstavlja odmak od kulturnog i povijesnog konteksta naših prostora i predstavlja zaokret prema univerzalnosti. Autor navodi čitatelja da se uhvati u koštac s konačnošću – svjetonazora, ljubavi, života – osjeti se rastrganim između želje za krajnjom nesigurnošću i čežnje za utočištem i spozna bolnu ljepotu neponovljivosti.

Krajem srpnja u Azilu za pisce gostovati će Tanja Stupar Trifunović, nagrađivana banjalučka pjesnikinja podrijetlom iz Zadra koja za sebe kaže da ima više zavičaja. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, Odsjek srpski jezik i književnost u Banjaluci. Uz poeziju i prozu piše kolumne i književnu kritiku. Objavila je šest knjiga poezije, knjigu priča, dva romana i grafički roman „More je bilo mirno“ u suradnji sa Tatjanom Vidojević (ilustracije). Prevođena je na engleski, španjolski, bugarski, mađarski, njemački, poljski, slovenski, makedonski, ruski, češki, danski, talijanski i francuski. Zastupljena je u više antologija i izbora iz poezije i proze, u zemlji i inostranstvu. 

Tanja Stupar Trifunović boravit će u Azilu za pisce od utorka, 25. srpnja do ponedjeljka, 31. srpnja, a u subotu, 29. srpnja gostovat će u programu Portret autora koji će se održati u Art Parku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.