Kategorije
Klupski Blog

Tjedne preporuke #10

/Noć knjige/

Nadovezujući se na ovogodišnju, jedanaestu manifestaciju Noć knjige, koja se u cijeloj Hrvatskoj obilježava još danas, Klub-knjižara Giardini 2 donosi tri “noćne” preporuke za čitanje i posebnu preporuku književnice Martine Vidaić.

Dorta Jagić: “Noć na zemlji” (Naklada Ljevak)

Knjiga nokturalnih priča, putopisa, dnevničkih i memoarskih zapisa, meditacija, fantazija, poetskih studija i bilješki, i posveta je noći – svim njezinim pojavama, nijansama, prijelazima, utjelovljenjima, znakovima, mirisima – posveta tajni noći kao tajni svijeta.

Louis Ferdinand Celine: “Putovanje nakraj noći” (Meandarmedia)

Traganje za istinom o čovjeku, o ljudskom postoja­nju u svijetu, bitna je tematika Putovanja nakraj noći, kao i drugih Célineovih romana, a da se pritom želi ići do samog dna, “nakraj no­ći”, do kraja nepoznanice, predviđa i sam naslov. Za pisca koji je upravo opsjednut smrću (ne treba zaboraviti da liječničko zvanje može još više izoštriti, razdražiti, prirođenu veliku osjetilnost) ljudski je život samo putovanje prema smrti.

Alberto Magnuel “Biblioteka noću” (Geopoetika)

Knjiga o suštinskoj ulozi biblioteka u ljudskoj civilizaciji! Ona istovremeno pokriva veliku istorijsku dubinu kao i ogromnu geografsku širinu, od drevnog Egipta i stare Helade do arapskog sveta, ali i od Kine i Rima pa sve do internet pretraživača. Iznad svega, Mangelovom vrcavom mišlju, ličnim sećanjima i neizmernim znanjem, ona doseže zvezdane visine.
Biblioteka noću je hram pisanoj reči sazidan od najčvršćih misli i od najpostojanijeg vezivnog materijala – ljubavi. (Vladislav Bajac)

Književnica Martina Vidaić preporučuje:

Asja Bakić, “Sladostrašće” (Sandorf)          

Zbirka kratkih priča “Sladostrašće” Asje Bakić jedan je od rijetkih primjera spekulativne fikcije u domaćem književnom polju, koji uzima obilno od raznih oblika fantastike. Knjiga je to koja, kako se to obično uvijeno kaže, nije za svakoga. Stil je, doduše, jednostavan, ali motivsko-tematski kompleks obiluje bizarnostima i perverzijama koje ne može svatko probaviti. Oni koji mogu bit će nagrađeni pametnim i svježim pogledom na feminizam i razne druge političko-društvene pojave. Istinski zanimljivo ostvarenje.

Manifestacija Noć knjige, koja se organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, ove se godine održava od 22. do 25. travnja i temom propituje slobodu te knjigu kao prostor slobode. Također, obilježavaju i dvije značajne obljetnice: 400. obljetnice rođenja velikog francuskog književnika Molièrea te 100. obljetnicu rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun. Na Noć knjige nadovezuje se i prodajna akcija Knjiga svima i svuda Zajednice nakladnika i knjižara s prigodnim akcijskim popustima koji traju sve do 30. travnja 2022.

* Opisi knjiga “Noć na zemlji”, “Putovanje nakraj noć” i “Biblioteka noću” preuzeti su sa službenih stranica nakladnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.