Kategorije
Klupski Blog

Tjedne preporuke #9

Svjetlan Junaković – crteži iz blokova 2011.-2021. (Sandorf)

Pula dobro pamti ilustraciju Svjetlana Junakovića iz 2014. godine koja je tada preplavila grad na plakatima 7. Festivala dječje knjige Monte Librić. Pisali smo tada kako su svojevrsni patchwork postupak, crtačko umijeće i kolorit Junakovićev sugestivni izraz koji upućuje upravo na likovnost iz najranijeg djetinjstva, snažnu povezanost teksta i slike i ilustraciju kao zasebni umjetnički izričaj. Istaknuli smo kako uz kombinirane likovne postupke i tehnike Junakovićeva ilustracija ne sputava i ne ograničava maštu pa se u komunikaciji daje kao neograničeni horizont nekih uvijek novih i sasvim osobnih svjetova, što upravo svaku ilustraciju i  čini uspješnom i čemu bi trebao svaki illustrator i teži. Zbog izrazitog divljenja i poštovanja prema Junakovićevom radu, jednom od naših najvećih i najoriginalnijih slikara, kipara i ilustratora ističemo njegovu novu knjigu “Svjetlan Junaković – crteži iz blokova 2011.-2021.”, koja pruža jedinstveni uvid u umjetnikov kreativni proces izborom tristotinjak crteža iz blokova od 2011. do 2021. godine. Kustosica Jasmina Fučkan u knjizi navodi: Crteži su za autora važna autorefleksivna forma, u konceptualnom smislu pred-materijalni izrazi ideje, svojevrsni nulti stupanj oblikovanja na kojemu izravno osluškuje poticaje emancipacijske sile slobode umjetničkog izražavanja. Međutim, sloboda rijetko ili nikad ne dolazi sama te je i sadržaj Junakovićevih crtaćih blokova rezultat samotne radne discipline u iznalaženju mogućnosti izvornog i još neukroćenog izraza.

Ako budete u mogućnosti svakako do 7. svibnja posjetite i izložbu novih skulptura Svjetlana Junakovića pod nazivom “Izvan sebe” u Galeriji Forum Kulturno informativnog centra u Zagrebu.

Preporuka pisca i strip izdavača, Valenta Pavlića: 

Jimmy Corrigan: najbistrije dijete na svijetu (Fibra)

Formalna inovativnost, kao i duboko promišljanje na prvi pogled jednostavnih životnih situacija karakterizira svaki grafički roman Chrisa Warea, pa tako i njegov najpoznatiji – „Jimmy Corrigan: najbistrije dijete na svijetu“ – suptilan autobiografski mozaik u kojem autor preispituje smisao vlastite egzistencije pritom pomičući granice medija kojem suvereno vlada. Ovo istovremeno tjeskobno i duhovito djelo karakterizira visok stupanj vizualne originalnosti gdje autor inovativnim kadriranjem naglašava tjeskobu svog protagonista, dok nelinearna naracija, koja počiva na proustovskim digresijama, uvlači čitatelja u priču koja se pred njim sporo otvara kao minuciozna studija ljudskog stanja nikad ranije viđena u mediju grafičkog romana.

Više od dva desetljeća nakon objavljivanja salve hvalospjeva od publike i kritike osigurale su Jimmyju Corriganu kultni status u popularnoj kulturi, a njegovom autoru donijele neslužbenu titulu vjerojatno najznačajnijeg suvremenog autora nezavisnog stripa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.