Kategorije
Klupski Blog

Tjedne preporuke #8

/Strip top lista/

Ljubiteljima devete umjetnosti Klub-knjižara Giardini 2 donosi pregled strip albuma i grafičkih romana koje nikako ne smijete propustiti    

“More, more!”, David Prudhomme & Pascal Rabaté (Sputnik)

Sputnik je u Hrvatskoj relativno nova izdavačka kuća specijalizirana za strip i za sada broji svoja prva tri stripa. Između stripa “Bluesman” katalonskog scenariste i crtača Raúla Ariña – žanrovskog noire krimića obavijenog blues ritmom; i stripa “Lutajuće božanstvo” kojim talijanski stripaš Fabrizio Dori koketira s antičkim mitovima i proroka Eustisa s dvora Dioniza osuđuje na život s ljudima u tužnom svijetu lišenom magije; u ime ljetne sezone koja je pred nema na prvo mjesto naše strip top-ljestvice smještamo “More, more!” Francuza Davida Prudhommea i Pascala Rabatéa. U situacijama koje su prikazane ovim stripom prepoznat će se svi koji uz more žive i koji na more putuju. Stereotipi ljeta i popularnih turističkih destinacija iscrtani u ovoj kolorki živo nas podsjećaju na mjesece koji nam slijede. Običan odlazak na plažu prava je borba piše na koricama stripa …Ustajanje sa zorom, prometne gužve, borba za nekoliko kvadratnih metara pijeska u neposrednoj blizini mora. Nijedna prepreka nije nepremostiva kad stigne sezona. Nesigurne majke u toplesu, sakupljači kozica iz plićaka, sudionici natjecanja u izgradnji pješčanih skulptura, vikend sportaši, nudisti i njihovi ljubimci. Svi oni naći će se na mjestu gdje nema obrane od znatiželjnih pogleda, gdje je vremenska prognoza glavna vijest, a plata morskih plodova obavezna narudžba. Ljetna plaža sadrži sve i podnosi sve… do plime.

“Irmina”, Barbara Yelin (VBZ)

Izdavačka kuća VBZ unutar svoje jedinstvene biblioteke „Na margini“ kojom zastupa glasove drugih i drugačijih hrvatske čitatelje upoznaje s nekim od vrhunskim djela europskih književnosti koja otvaraju teme o problemima s kojima se suočavaju marginalizirane društvene skupine. Moto biblioteke citat je pisca Carlosa Fuentesa „Prepoznaj sebe u njemu i njoj koji nisu poput tebe i mene“. Između brojih stripova i grafičkih romana kojima je ova biblioteka otvorila prostor odabiremo višestruko nagrađivani i hvaljeni grafički roman “Irmina” kojim Njemačka autorica Barbara Yelin dočarava atmosferu predratne i ratne Njemačke i sa čitateljima dijeli biografsku priču svoje bake Irmine, nekad hrabre kršiteljice pravila, koja potiho prihvaća nacizam i poklekne pred nacističkom ideologijom. U sažetku piše da sredinom 1930-ih, ambiciozna Njemica Irmina, djevojka sa stavom i idealima, seli se u London. Ondje upoznaje Howarda s Barbadosa, jednog od prvih crnih studenata na Oxfordu i između njih rađa se ljubav. Ta veza naglo se prekida kad je Irmina prisiljena vratiti se u Hitlerovu Njemačku. Ondje pronalazi posao u Ministarstvu rata i nada se povratku u Englesku. No, pisma koja šalje Howardu vraćaju joj se i Irmina se naposljetku udaje za simpatizera nacizma. Oboje ignoriraju ono što se događa u Njemačkoj i šutke prihvaćaju nacistički režim… „Irmina“ je važan grafički roman i pravovremeni podsjetnik na sve opasnosti, nekada i danas, takvog izbora, šutnje i pasivnosti.

“Sapiens: Rođenje čovječanstva”, Yuval Noah Harari, David Vandermeulen, Daniel Casanave (Fokus)

Revolucionarna knjiga poznatog povjesničara Yuvala Hararia odnedavno je dostupna u i u svojoj ilustriranoj verziji. Yuval , kao što već poznato, govori o stvaranju i evoluciji čovječanstva istražujući načine na koje su nas biologija i povijest definirali. Od ispitivanja uloge koju su ljudi koji su evoluirali u globalnom ekosustavu do stvaranja uspona carstava, Sapiens nas izaziva da preispitamo prihvaćena vjerovanja, povežemo prošli razvoj sa suvremenim problemima i sagledamo određene događaje u kontekstu većih ideja. Nakladnik za knjigu ističe da sadržavajući ilustracije u boji i lako razumljiv tekst koji pokriva prvi dio originalnog izdanja u punoj dužini, ova adaptacija knjige koja proširuje um nastavlja kontinuirani razgovor jer predstavlja Hararijeve ideje široj novoj čitateljskoj publici.

“Batman: Ukleti vitez”, Jeph Loeb, Tim Sale (Fibra)

U odnosu na aktualni novi film o čuvaru Gotham Cityja, Batmanu oko kojeg filmska kritika trenutno lomi koplja, a glumca Roberta Pattinsona uspoređuje sa svim Batmanovim filmskim prethodnicima, ističemo da je i naša najpoznatija izdavačka kuća za strip, Fibra objavila “Batman: Ukleti vitez”. Dvojac ovjenčan nagradom “Eisner”, Jeph Loeb i Tim Sale predstavlja cjelovito izdanje UKLETI VITEZ, koje sadrži njihova tri specijala o Noći vještica i međunarodnu avanturu CATWOMAN: KAD SI U RIMU. Ovo izdanje sadrži i galeriju skica i crteža Tima Salea.

“Iz prašume mačka, luda… ubilačka!”, Bill Watterson (Fibra)

Calvin i Hobbes nesumnjivo je jedan od najpopularnijih novinskih stripova svih vremena. Otkad su se prvi put pojavili krajem 1985., ovaj šestogodišnji, razigrani dječak bujne mašte i njegov plišani tigar neprestano osvajaju srca milijuna čitatelja širom svijeta. Fibra donosi još jedno izdanje na hrvatskom jeziku iz serijala o  dogodovštinama ovog nezaboravnog dvojca u nadahnutom prijevodu Darka Macana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.